Aktivna supstanca- kofein

Aktivna supstanca- kofein

2. srpnja 2020.

Kofein je prirodni alkaloid koji se dobija iz zrna kave, iz listova čaja i iz zrna kakaa, a dodaje se i energetskim dodatcima prehrani. Kofein se,također, smatra najčešće korištenom farmakološki aktivnom supstancom na svijetu.

Najnovija istraživanja potvrdila su kako kofein učvršćuje i štiti kožu od preteranog isušivanja i starenja. Kombiniranjem kofeina s drugim sastojcima, daje se ogromna količina energije koži, čime postaje hidrirana, svježa i njegovana. Ne smijemo zanemariti i umirujuće djelovanje kofeina na kožu.

Utjecaj kofeina na kožu

Vanjskom primjenom, kofein na kožu može djelovati na više načina

  • Borba protiv slobodnih radikala- neutralizira djelovanje dima, smoga, UV zračenja čime štiti kožu od prevremenog starenja i malignih oboljenja.
  • Sužavanje kapilara- uklanja crvenilo kože, tamne kolutove ispod očiju…
  • Diuretički efekt- smanjuje otok, podočnjake…

Kofein uništava celulit.

Kofein spada u grupu supstanci koje imaju lipolitičko svojstvo, odnosno razlažu masti. Kofein prodire u dublje slojeve kože, gdje izaziva lipolizu, jer samo prirodne lipolitičke supstance mogu proći lipidnu barijeru kože i povećati mikrocirkulaciju u dermisu što smanjuje pojavu celulita.  Manjak cirkulacije jedan je od vodećih uzročnika nastanka celulita, a kofein poboljšava protok krvi.  

U kombinaciji s uljima bršljana, ružmarina, limuna, čempresa dodatno potiču cirkulaciju, te su česti sastojci gelova i ulja u borbi protiv celulita